Tokat İlmiyat Dergisi, 30 Haziran ve 30 Aralık tarihlerinde yılda iki sayı olarak TOGÜ İslami İlimler Fakültesi tarafından yayımlanan akademik bir dergidir. Dini araştırmalar (sosyal ve beşerî bilimler) alanında yazılan makale, tercüme, kitap kritiği gibi çalışmaları yayımlamayı ve kamuoyu ile paylaşmayı amaçlamaktadır.
Makale
kabul tarihleri: 30 Haziran tarihli sayı için 15 Ocak - 15 Nisan; 30
Aralık tarihli sayı için 15 Temmuz - 15 Ekim’dir.
Derginin hedef kitlesi, ilahiyat alanında çalışmalar yapan akademisyenler ve bu konulara ilgi duyan diğer bilim insanlarıdır. Dergimiz, İlahiyat Temel Alanındaki disiplinlerde üretilen çalışmaları yayınlamaktadır. Buna göre;
Temel İslam
Bilimleri alanında Tefsir, Hadis, Kelam, İslam Hukuku, İslam Mezhepleri
Tarihi, Tasavvuf, Kıraat, Arap Dili ve Edebiyatı; Felsefe ve
Din Bilimleri alanında Din Felsefesi, Din Psikolojisi, Din Sosyolojisi,
Din Eğitimi, Dinler Tarihi, Felsefe Tarihi, İslam Felsefesi, Mantık; İslam Tarihi
ve Sanatları alanında İslam Tarihi, İslam Sanatları Tarihi, Türk-İslam
Edebiyatı ve Dinî Musiki alanında üretilen eserlere yer verilmektedir.
Makale başlığı hem Türkçe hem İngilizce olarak küçük harflerle yazılmalıdır. Makalenin başında en az 150, en fazla 250 kelimeden oluşan öz ve abstract yer almalı, 5 kelimelik keywords (anahtar kelimeler) kısmını ihtiva etmelidir. Anahtar kelimelerden birincisi makalenin ait olduğu bilim dalını göstermeli ve kelimeler genelden özele doğru sıralanmalıdır. Mevcut öz ile abstract'ın hakem süreci tamamlandıktan sonra 400-600 kelime şeklinde genişletilmesi istenir.
Özette geçen kişi ve eser isimleri ile bazı kavramlar İngilizceye çevrilirken İSNAD ATIF SİSTEMİ 2, ÇEVİRİ YAZI ALFABESİ dikkate alınmalıdır.
Yazı tipi olarak Gentium Plus kullanılmalı, boyutu 10 punto, dipnotlar ise 8 punto olmalıdır. Özetler de 8 punto ile yazılmalıdır. Gentium Plus fontu, İSNAD ATIF SİSTEMİ web sayfasından indirilebilir.
Sayfa düzeni, üstten ve alttan 5 cm, sağdan ve soldan 4,5 cm olmalı; paragraf girintisi 0,5 cm, paragraf aralığı önce 0 nk, sonra 6 nk, satır aralığı "tek" şeklinde ayarlanmalıdır. Dipnotlar da "tek" satır aralığıyla yazılmalı ve 0,5 cm asılı olmalıdır.
Makale hacmi, hakem süreci tamamlandıktan sonra talep edilen uzun özetler hariç 7.500 kelimeyi geçmemelidir.
İmla kuralları ve noktalama açısından konunun gerektirdiği zorunlu durumlar dışında Türk Dil Kurumu imla kılavuzu esas alınmalıdır. Kaynak göstermede İsnad Atıf Sistemi (The Isnad Citation Style) tercih edilmeli, makalenin sonunda mutlaka kaynakça bulunmalıdır.
Bu şartları yerine getirmeyen yazılar hakem sürecini tamamlasa bile yayımlanmaz.• Tokat İlmiyat dergisi açık erişimli bir dergidir, dergi için herhangi bir ücret talep edilmez.
• Yayımlanan metinleri için yazara ücret ödenmez.
• Editör kuruluna ve hakemlere herhangi bir ücret ödenmez.
• Çevirilerin tüm mali ve hukuki telif hakkı işlemleri çevirmen tarafından yapılır.
• Telif hakkı bedeli ve diğer türlü hiçbir ücret için çeviri sahibine mali destek sağlanmaz.
• Yazar, çeviriyi Tokat İlmiyat Dergisi’ne gönderdiği tarihten itibaren tüm mali, hukuki ve ilmi sorumluluğu kabul etmiş sayılmaktadır.